úterý 16. června 2015

Skulpture line....v Britské čtvrti

Na stránkách Praga magica jsem našla odkaz na zajímavou akci....festival sochařského umění pod širým nebem. A protože k několika kouskům to mám co by kamenem dohodil, sebrala jsem po obědě foťák a vyrazila ven.

Britská čtvrť je část Západního města u stanice metra Stodůlky. Já pamatuju, že nedávno tam byla ještě všude pole. Pak začaly růst administrativní budovy jako houby po dešti. A bytové domy k tomu. Před pár lety tam vybudovali jakési náměstíčko a na jeho konci něco jako rozhledna. Nebo spíš takový altán....myslela jsem, že nahoře bude nějaké posezení, uplně se to nabízelo. Byl odsud docela hezký a daleký výhled do okolní přírody. Dnes nahoře zarůstají dlaždice trávou a výhled je jen na okolní budovy.

Anuloid ...Lukáš Rais
 
Stéla ...Lukáš Rais

Rané kresby - Ladislav Plíhal (já v tom viděla prasátko a domeček jedním tahem)


Hvězda...Čestmír Suška


Buben....Čestmír Suška



Na vysoké noze ...Martin Pertl

altánek


výhled z altánu









Nepomuk, Zelená Hora...aneb Terazky by se divil...

...jak za tu dobu, která uplynula od natáčení Černých Baronů, místo schátralo. Někde jsem četla, že před pár lety zámek koupila nějaká francouzská firma a bude tu hotel...ale zatím to tak nevypadá.
Vypravili jsme se sem letos 8. května a já se těšila, že si to tu celé projdeme. Ale hned u vchodu jsme narazili na zavřená vrata se zákazem vstupu. A tak jsme se prošli alespoň lesem v domění, že to celé obejdeme a někudy se nahoru dostaneme. Bohužel k zámku jsme nedošli (nechtěli jsme riskovat vyhazov, protože těsně předtím než se brána uzavřela, tudy projela auta nějaké údržby), ale dostali jsme se na buzerplac, obhlídli jsme zbytky budov a tak nějak podvědomě jsem čekala, odkud se ozve zařvání majora Terazkyho, cože to tam hledáme :-)













 






Ze Zelené hory, která nás trochu zklamala, jsme jeli ještě obhlédnout Nepomuk, rodiště sv. Jana Nepomuckého.









Švihov

Vodní hrad Švihov jsem navštívila několikrát, ale ani jednou jsem si ho neprošla uvnitř. Před pár lety jsme tady byli s hafanama a to bylo jasné, že dovnitř s nimi nemůžeme. Zůstali jsme jen na nádvoří a já měla za úkol hlídat psy, protože kamarád modelář se chystal různě měřit a zkoumat všechno možné, aby pak svá zjištění mrsknul nějakým způsobem na papír a mně záhadným způsobem z těch zápisků načrtnul plán budoucího papírového modelu.
Tentokrát jsme jeli bez psů a tak jsem doufala, že si tenhle skvost prolezu sakuprásk celý. Jenže jsme se nějak opozdili a na Švihov přijeli pozdě odpoledne. No což, když se nedaří, projdeme si opět alespoň nádvoří...Jenže my se trefili do doby, kdy bylo zavřeno, protože se tu něco natáčelo....zatracení filmaři :-) 
A tak jsme se jen prošli kolem hradu..