středa 25. září 2013

Na houbách

Vybírám si zbytek dovolené a tak jsem přemýšlela co s volnem. Obloha vypadá tak, že nejlepší by bylo jen tak lenošit, navíc jsem v poslední době strašně unavená, takže nejen po třech dvanáctkách, ale teď už i po dvou si musím na kus odpoledne lehnout. Samozřejmě mám na mysli dvanáctky v práci a ne prolité hrdlem.
A to, že mám jinak krátký týden, znamená, že v práci se objevím až v pondělí. Sice jsem si včera odskočila na dopoledne utužit pracovní návyky, ale už přemýšlím, kam  a jestli vůbec někam vyrazím.
Dneska jsem si udělala výlet houbový. Abych taky domů dovlekla koš nějakých muchomůrek, když všude slyším jak rostou. Že se vůbec nemusí hledat, stačí se jen ohnout a sbírat.
Koš jsem přivezla tak akorát plný, nějak mně to zmohlo, ke konci už mně ani nebavilo hledat. A vůbec, dneska byl takový divný den, žádné sluníčko, takové zvláštní ticho, unavená jsem byla jako kdybych zdolala bůhví jaký kopec.
A taky jsem byla naštvaná na svoji kebuli. Už na zastávce jsem zjistila, že foťák leží doma ve skříni. A nemohla jsem se pro něj vrátit. Samozřejmě jsem viděla spoustu věcí, co bych si ráda vyfotila. Parádní balvany pokryté mechem, různé houby a houbičky...ty jedlé sbírám a většinou nefotím, ale ty ostatní, ty sbírám do foťáku. A že jich dneska v lese bylo...nádherné muchomůrky červené všech velikostí, krasavice nejjedovatější...muchomůrky zelené, těch tam bylo taky dost. Jo, to by byla krásná smaženice.

A tohle jsem dovlekla....část mám připravenou na zítra, udělám si zablafuňky a možná omáčku. Část jsem připravila na zamražení a ty obalené už mám v žaludku.





Letohrádek Belveder Vysoká

Ve Vysoké nedaleko Kutné Hory je nejen krásný kostel a rozhledna, ale i parádní zřícenina letohrádku Belveder s kaplí sv. Jana Křtitele. Mám taková místa ráda a tady jsem byla ve svém šmejdícím živlu.
Jsou místa, která prostě musím vidět znova a tohle patří mezi ně.











 


úterý 24. září 2013

Kostel Navštívení Panny Marie Vysoká

Jeden moc pěkný kostel jsem si prohlédla ve Vysoké, když jsme nedávno lezli na rozhlednu. Obec Vysoká je dobře dostupná autobuse PID, který jezdí až do Kutné Hory. Z hlavní silnice je to něco okolo kilometru.













pondělí 23. září 2013

U pole

Od jinonického kostelíka sv. Vavřince jsme se vydali na prochajdu po vršku Prokopského údolí. V plánu bylo dojít až k Dívčím hradům a pak kolem vodárenské věže někam na autobus. Jenže černá obloha nám dala jasně najevo, že se máme raději vrátit domů, dát si kafe a zalehnout s knížkou. Přesto jsme ještě kus ušli a já se alespoň dozvěděla, kam přemístili jinonickou záchrannou stanici pro handicapovaná zvířata. Do té původní jsme se kdysi chodili dívat na zvířata, nosili tvrdé pečivo kozám. Vždycky nás uvítal kozel, co mručel tak, že to vypadalo, že mluví a nadává starej chlap. Tenkrát to vedla paní, která všechno financovala ze svého a za jakoukoliv pomoc byla vděčná. Nynější stanice patří pod město a vstup je zakázán. Nakonec jsme to otočili k domovu, to černo vůbec nevypadalo dobře a ono zalenošit si taky není špatné...mám dojem, že místo do knížky jsem se během chvíle dívala do sebe :-)








pátek 20. září 2013

Kostel sv. Vavřince Jinonice

Ještě jedno místo v rámci EHD jsem navštívila. A to starý kostel sv. Vavřince v Jinonicích a přilehlou zvonici.
I se zajímavým výkladem.
Kostelík pochází z 11. století.















čtvrtek 19. září 2013

EHD na Mělníku


Když už jsem byla na Mělníku a zbyla mi asi hodina do odjezdu autobusu, navštívila jsem v rámci EHD evangelický kostel. Běžně otevřený nebývá a já měla to štěstí, že jsem tam byla v době, kdy na věž šli zvoníci. To, že do kostela nakoukli i hafani, bych asi psát neměla, ale paní byla velmi příjemná a když jsme stáli na ulici, pozvala nás dovnitř. A ani focení uvnitř jí nevadilo.
Dalším kostelem měl být kostel sv. Ludmily, ale ten byl bohužel otevřený jen do dvanácti. Takže jsem si vyfotila alespoň přilehlou zvonici. Měla jsem to i s "výslechem" od nějakých místních babek....to jste přišla pozdě, kostel už je zavřený...to nevadí, já si alespoň vyfotím zvonici. Ta je taky zavřená, ale když vyběhnete, někde tam budou zvoníci...byli teď zvonit v evangelickém kostele. Já vím, poslouchali jsme je tam. No ale oni by vám zvonici otevřeli...jenže tam se leze po žebříku. To by mi nevadilo, ale mně stačí jen si jí vyfotit.
Tak počkejte, oni zvoní každou hodinu....to bohužel nemůžu, nejsem tady odsud a za chvíli mi pojede autobus.
Aha, tak to jo...a byla jste na Vyhlídce? Ano byla. A na věži kostela? Tam taky. A co v muzeu, byla jste se podívat v muzeu? Ano byla. A co kočárky, ty jste taky viděla? Tam jsem byla taky. Aha, tak to jste viděla všechno. A co podzemí, byla jste v podzemí? Viděla jste studnu? A tady jsem musela přiznat, že to jsem opravdu neviděla :-) Ale nebyla jsem tu doufám naposledy. Takže dojde i na studnu







středa 18. září 2013

Jezírko na Mělníku

V těsné blízkosti mělnického autobusového nádraží teče nejen Pšovka, ale je tu i malé jezírko. A to je plné kačen. A nejen jich,  jsou tu i nutrie. Jsem ráda, že jsem je viděla, dokonce i tři mláďata.