pondělí 19. října 2015

Poklad ze skříně

Snažíme se s bráchou vyklidit byt po mamce a pomalu začínáme přemýšlet co s ním.
Hrozně nerada tam probírám různé papíry, dokumenty, likviduju prádlo....pořád mám pocit, že dělám něco nepatřičného, že hrabu tam, kde nemám...

Je to ale nutnost, nejen kvůli papírům pro notáře....

Při jednom probírání jsem narazila na poklad...tedy pro mne. Jsou to originály či prvoopisy rodných, křestních a vdavkových listů. Měla jsem je kdysi ofocené, ale uklidila jsem je tak, že jsem na ně zapomněla. A o to větší mám teď radost.
Lákalo by mne zjistit si další předky...jenže čas, kdy bych se mohla zeptat babičky, dědy nebo mamky jsem promarnila.

Vím jen, že děda byl tuším z 8 dětí, babička asi z deseti. Znala jsem dědovu sestru Žofii a babiččiny sestry Štěpánku a tuším že Jiřinu. Dědův táta byl vdovec a znova se oženil...s novou ženou měl právě dědu.
Uvidím, co s pokladem udělám....zatím se kochám starými zažloutlými listy a starým písmem. Jak stroze (i když čitelně) vedle nich působí dnešní dokumenty...



mamčin rodný list
 
křestní list dědy z mamčiný strany


rodný list někoho z babiččiný strany

Cecílie byla matka mojí babičky

dědův otec se podruhé oženil

tátův rodný list

rodiče mojí babičky

 moje babička a děda


úterý 6. října 2015

Jak se staví hrad.....Hartenštejn

Při jednom výletě na Karlovarsko jsme narazili na nějakou zdálky viditelnou věž....pro mne známka toho, že tam určitě bude nějaký hrad, který jsem neviděla.
A tak jsme dojeli do vesničky Bochov a polní cestou se vydali vzhůru do kopce. Nahoře jsme měli dilema...jít či nejít dál....zřícenina se opravuje a byl tu zákaz vstupu na staveniště. No po pravdě, přeci jsme nelezli ve vedru nahoru jen tak....nikde nikdo, tak jsme si to prošli.


Hrad Hartenštejn nechal vystavět Jindřich II. z Plavna na počátku 70. let 15. století jako náhradu za zbořený hrad Hungerberg na návrší jihozápadně od města Bochov . Již v roce 1573 je však hrad uváděn jako zpustlý, následně byl ještě úsporně obnoven, po připojení k panství Andělská Hora v roce 1609 byl však definitivně opuštěn. Zchátralý hrad byl poté přeměněn v kamenolom. Ve 30. letech 20. století byly hradní zříceniny částečně upraveny. Od roku 2006 probíhá postupná rekonstrukce zříceniny hradu Hartenštejn.....vypadá to, že vše je nové. 





















 

pátek 2. října 2015

Oybin podruhé...

Přidám sem odkaz na zajímavé čtení o Oybinu

http://www.luzicke-hory.cz/mista/index.php?pg=zmoybic

a já vložím jen pár dalších fotek. Kromě zříceniny hradu a kláštera je přístupný i malebný hřbitov.




 
uvnitř kláštera byl zrovna nějaký koncert...super zážitek




na věž se dalo vylézt a byl odtud nádherný výhled



Cestou zpátky do městečka jsme se podívali do kostela




čtvrtek 1. října 2015

Oybin

Kdysi jsem na netu narazila na seznam našich hradů uvedených podle abecedy. A pod písmenem O byl jen jediný a já o něm neměla ani tušení. Žádný hrad či zříceninu  od O jsem neznala a tak jsem začala hledat. Jméno Oybin mi nic neříkalo a když jsem pak našla fotky, zařadila jsem ho na imaginární seznam míst, která bych chtěla vidět. Jenže....hrad leží v Německu a sama bych se tam nevydala. Vloni i letos jsme byli na výletě v okolí Žitavy a právě odtud jezdí do Oybinu malý parní vláček. Poprvé jsme s sebou neměli ani euro, podruhé sice ano, ale jeli jsme jinam. A letos to vyšlo a na tento zajímavý hrad jsme se podívali. Je pravda, že ještě pod hradem nás chytil déšť a my se rozhodovali, zda jít nebo se vrátit zpátky do auta. Dobu jsme čekali ve výklenku jednoho obchodu a pak jsme se stejně rozhodli jít nahoru, déšť nedéšť. Udělali jsme dobře, byla jsem z něj nadšená...

Romantická zřícenina hradu a kláštera je asi největší turistickou atrakcí Žitavských hor. Komplex hradu a kláštera stojí navrcholu mohutného pískovcového kužele, který se vypíná víc jak sto metrů nad údolím lázní Kurort Oybin.

Hrad vznikl asi ve 13. století jako strážní stanoviště zemské stezky, která spojovala Lužici s Čechy.
V roce 1369 zde založil Karel IV. klášter Celestýnů.
V roce 1577 byl klášter s hradem zapálen bleskem a téměř do základů zničen. K jeho obnovení už nikdy nedošlo.





















....pokračování příště....